text by Olivia Nitis / art critic
Sensuri desen/obiect
Expoziţia din micul spaţiu al galeriei Galateea adună 11 obiecte a 11 tineri artişti în formare. Cei 11 au răspuns unei provocări lansate de profesorul lor, lector univ. Lisandru Neamţu. Ideea merită aplaudată pentru că încurajează, printr-o temă foarte generoasă, libertatea de expresie a unor tineri care încă învaţă să se implice în ceea ce fac. E adevărat: implicarea, asumarea, prezenţa activă şi deschiderea către dialog se educă, dar totodată depind şi de structura interioară a fiecăruia. Rezultatul la nivel plastic e unul reuşit şi asta pentru că are la bază un concept solid, iar lucrările marchează foarte bine traseul ales spre autoreflectare, spre reconstrucţie în obiect. “Sensurile” expoziţiei – care s-ar fi putut numi şi “Cei 11” – sunt captate în fiecare asamblaj, în desene şi fotografii. Sunt închise în cutii, plasate în transparenţe, jucate minimalist, ascunse după măşti, emise prin fermoare care denunţă “realitatea TV”. O trecere de la construcţie la contemplaţie.
Proiectul pune într-o lumină extrem de favorabilă tânăra generaţie. Şi chiar dacă în realitate lucrurile nu stau tocmai aşa şi anii de liceu nu par prea departe din perspectiva atitudinii, emoţiei şi disponibilităţii la dialog, noi sperăm la mai mult…
Olivia Niţiş
Organising this event I tried to point out creativity :
Configurarea unei expoziţii este o muncă laborioasă.Preocupările de atelier s-au transformat într-un studiu reflectat în trei dimensiuni. Cu alte cuvinte de la un obiect ce poate exprima o mitologie personală am glisat către restudierea acestuia prin mijloacele clasice ale desenului şi fotografiei. Nimic neobişnuit. Totuşi, reluarea acestuia prin autostudiere, autoreflectare înseamnă aprofundare...De câte ori într-o zi nu avem nevoie de lucruri profunde...Reconsiderarea valorilor de profunzime, apare în zilele noastre ca un exerciţiu inedit.
Ca artişti - şi viitori profesionişti ai imaginii - exersăm cu imaginea prin intermediul texturilor, compoziţiei, viziunilor...de fapt ne exersăm pe noi înşine, ne exersăm propria putinţă de a ne regăsi, de a ne exprima, de a exista.
Viitorii artişti, participanţi la această expoziţie s-au constituit într-o echipă pe criterii de afinitate, sensibilitate şi disponibilitate în faţa publicului şi a propriilor căutări...
Lector Universitar Lisandru Neamţu