Saturday, January 12, 2019

ICR Bucuresti / expozitia Pictori Romani in Franta


 

COMUNICAT DE PRESA
Expozitia de pictura „Pictori români în Franta”.
Organizatori principali : Asociația „Soleil de l’Est” si Institutul Cultural Român.
Locația: Sala festiva a Institutului Cultural Român, Aleea Alexandru 38, Bucuresti, sector 1.
Perioada: 15 – 25 ianuarie 2019.
Orar: Expoziția este deschisă zilnic între orele 10:00 – 18:00.
Vernisaj: Marti 15 ianuarie 2019, orele 18:00. Deschiderea expoziției va avea loc în prezența reprezentanților Institutului Cultural Român, Ambasadei Frantei în România, Institutului Francez din Bucuresti, Asociației „Soleil de l’Est”, și a pictorilor expozanți.
Expoziția la ICR reprezintă o noua etapa, de data aceasta în România, a prezentarii de catre Soleil de l’Est, pe simezele prestigioase ale ICR, a unei selectii de circa 35 artisti, din grupul Soleil de l’Est, care au fost foarte receptivi la impactul cu cultura franceza, cu ocazia participarii acestora la rezidentele de artisti conduse în Franta de asociatia Soleil de l’Est. In fapt grupul de artisti Soleil de l’Est contine peste 80 prestigioase nume din pictura contemporana române, numai ca din cauza dimensiunilor spatiului de expozitie la ICR, vom prezenta numai 35 artisti.
Obiectivele manifestării culturale converg, în primul rând, în a prezenta publicului bucureștean un grup de prestigioși pictori români din țară, care au reprezentat cu cinste și cu înaltă creativitate artistică, o valență de mare valoare culturală a României - pictura contemporană. Toți acești pictori au colaborat cu Asociația „Soleil de l’Est” pe direcția organizării în Franța și ulterior în alte țări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța, contacte cu pictorii locali și cu organizațiile din care fac parte. Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes în cadrul celor peste 150 expoziții organizate de „Soleil de l’Est”, începând din anul 1990, atât în Franța, la Paris si în alte orașe culturale franceze, cât și la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus - capitala europeană a culturii 2017, precum și la București. Este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați „ambasadori” ai picturii române au fost vizionate și apreciate de publicul cunoscător și erudit francez. Ei au reprezentat cu succes, cu multă măiestrie și competență artistică valori culturale românești.
Asociația „Soleil de l’Est”, creată în anul 1994, organizează evenimente culturale de înalt profesionalism și calitate artistică, prin prezentarea în Franța și în alte țări din Uniunea Europeană, o parte de mare interes și importanță a culturii române, în speță pictura contemporană. Prezenta expoziție intra în ciclul celor peste 150 expoziții de pictură română, organizate de „Soleil de l’Est” în prestigioase locații, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building și Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanța României pe lângă UE (Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia), etc.
Precizări despre pictorii expozanți:
În cadrul actualei expoziții, „Soleil de l’Est” prezintă lucrări realizate de pictorii români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație în Franta, în perioada 2001 – 2014. Lucrările expuse pe simeze sunt realizate în țară de pictorii expozanti, după întoarcerea de pe meleaguri franceze, ca un remember al trailrilor din perioada rezidentei în Franta. Totodată, la această expoziție sunt prezenți, prin lucrările lor, și pictori români seniori, ale căror lucrări asociația le-a prezentat în Franța, în mai multe expozitii. Cu această ocazie aducem un omagiu artistilor Dan Hatmanu si Marian Condruz, plecati dintre noi în ultimele luni ale anului 2018.
Pictorii expozanți sunt următorii :
Ion ATANASIU-DELAMARE, Levente ALBERT, Dalia BIALCOVSKI, Gabor BIRO, Nicolae BLEI, Nicolae CATAVEI, Dan CIOCA, Nicolae CIOCHINA, Gellu COSTEA, Augustin COSTINESCU, Marian CONDRUZ, Daniel CRACIUN, Horea CUCERZAN, Victor DIMA, Vasili DIVIZA, Cornel DRAGAN-TÂRGOVISTE, Mihail GAVRIL, Daniela GRAPA, Dan HATMANU, Ana-Ruxandra ILFOVEANU, Niculae IORGA, Lucian LICIU, Dumitru MACOVEI, Waldemar MATTIS-TEUTSCH, Mihaela MODÂLCA, Costin NEAMTU, Lisandru NEAMTU, Stefan PELMUS, Vasile POP-NEGRESTEANU, Marilena PREDA-SÂNC, Gabriel STAN, Valentin TANASE, Vasile TOLAN, Angela TOMASELLI, Corneliu VASILESCU, Daniela ZBARCEA.
Un cuvânt din partea asociatiai Soleil de l’Est:
In anii fierbinti de dupa revolutia româna din decembrie 1989, publicul larg francez, datorita separatiei produse de razboiul rece, nu cunostea mai nimic despre tari ca România din estul european. Fiind martori oculari ale acelor vremuri, Mariana si Michel Gavaza, si fii lor Calin si Bogdan, adolescenti la acele timpuri, cu un grup de entuziasti franco – români, au luat decizia de a „lumina” pe francezi, si a prezenta atentiei acestora oarece aspecte culturale din tara noastra. Fiind colectionari de pictura, din anii 1980, cunoscând bine marii pictori români din acea epoca, Baba, Ciucurencu, Pacea, Piliuta, Musceleanu, Nedel, Bandac, Hatmanu, Bartok, si lista nu este limitativa, am luat împreuna decizia de a prezenta din colectia personala lucrari ale acestor mari maestri români, în Franta. Prima expozitie a avut loc în galeria municipala „Maurice Mathurin” din orasul Tours, în anul 1990, unde familia Gavaza locuia atunci. A fost o explozie de creatie si de culoare, publicul a cunoscut o expresie artistica inedita si extrem de originala, si în consecinta Primaria din Tours ne-a propus sa continuam seria expozitiilor. In continuare miscarea noastra a facut „boule de neige”, am organizat expozitii sub auspiciile asociatiei nou create Soleil de l’Est (care reprezinta razele de cultura venind din estul european si se propaga peste Occident). In prezent activitatile asociatiei se desfasoara pe trei dosare:
- expozitii de pictura, având la zi peste 150 manif culturale conduse în multe localitati din Franta si în alte tari din UE: Belgia, Olanda, Austria, Slovacia, Italia, Danemarca, Bulgaria si evident România.
- Conducerea unei rezidente de artisti, în favoarea pictorilor români în Franta, în doua zone de importanta culturala, Valea Loarei cu orasele Tours, Orléans, si Barbizon si în Midi, la Mediterana, în orasul Collioure, leagan si capitala mondiala a fovismului. In total peste o suta de pictori români au frecventat acese rezidente.
- Editare de carti de arta cu pictorii din grup, 17 titluri au fost realizate pâna în prezent. Din care remarcam „Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, vol al doilea fiind realizat cu sprijinul ICR.
Pe viitor asociatia nu va lasa în berna flamboul, va continua actiu,ile de promovare a picturii contemporane române în UE si mai departe. Precizam ca Soleil de l’Est este o NGO fara scop lucrativ, bazata pe benevolat si volontariat, deci fara venituri. Se întelega ca numai cu volontariat si benevolat nu se ajunge prea departe. Apelam pe aceasta cale la organizatiile culturale ale statului român, de a finanta, macar partial, proiectele noastre.
Contact:
„Soleil de l’Est”:
e-mail: contact@soleildelest.org
Tel. 00 33 6 70 28 22 49
Curatoriat: Valentin Tanase
0722 503 334
Daniel Craciun
0724 158 561
Saint-Cyr-sur-Loire, 7 ianuarie 2019 Asociația „Soleil de l’Est”
Michel Gavaza, președinte