Monday, February 23, 2015

EXPOZITIA DE PRIMAVARA editia a 4 a Muzeul Taranului Roman


23 februarie - 8 martie

 




















Aflată la a patra ediție EXPOZIȚIEA DE PRIMĂVARĂ este găzduită în Sala Foaier a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 23 februarie – 8 martie 2015.
La vernisajul de luni, 23 februarie, au luat cuvântul Virgil Ștefan Nițulescu, director al MTR, Petru Lucaci, președinte UAP și Bogdan Breza, curatorul expoitiei. Cu această ocazie a fost lansat și catalogul expoziției, a cărui grafică este realizată de Teodora Vasile, iar fotografiile de Lucian Muntean.
Expun pictură, sculptură și grafică artiștii:
Dumitru Viorel Bondar, Vladimir Cioroiu, Aurel Contraş, Titi Ceară, Mihai Dicu, Simona Dimache, Dan Erceanu, Andrei Marina, Laurențiu Midvichi, Nicoleta Mitrache, Laurențiu Mogoşanu, Monica Morariu, Vasile Mureşan – Murivale, Costin Neamțu, Lisandru Neamțu, Cosmin Paulescu (Cozo), Eva Radu, Anton Rațiu, Elena Scutaru, Marcel Scutaru, Doina Laura Marița – Sibiceanu, Gheorghe Stanciu, Cristian Tarbă, George Tănase, Beti Vervega, Florentina Voichi.
Text Virgil Ștefan NIȚULESCU
Un moment, nu un bilanț
Încercăm, de patru ani, să radiografiem starea artelor vizuale din România. Cu ajutorul Asociației HDU și a unui grup restrâns de artiști, în jurul lui Bogdan Breza, oferim spațiu de exprimare unui număr cât mai mare de creatori, atât cât pot cuprinde spațiile pe care Muzeul Național al Țăranului Român le are la dispoziție. Expozițiile de primăvară sunt, în mai mică măsură, prilejuri de veselă primenire cât, mai degrabă, ocazii pentru o severă introspecție asupra propriei stări de spirit.
Așadar, 26 de artiști au decis să arate lumii ceea ce este, pentru ei, important, în aceste zile ale începutului lui 2015. Este o lume, în continuare, fragmentată, neașezată, chinuită. Artiștii români sunt, mai degrabă, preocupați de ziua lucrării de mâine, decât de ce ar putea veni într-un fericit viitor. Ei sunt conștienți de faptul că sunt creatori, că sunt oameni care pot aduce, într-o clipă, fericirea sau tristețea, ura sau bucuria, euforia sau decepția. Dar ceea ce este cel mai important, pentru ei, este ceea ce oferă publicului: propria lor minte, înfățișată în obiecte.
Artiștii prezenți în această a patra ediție a Expoziției de primăvară nu au fost prezenți și în edițiile anterioare ale evenimentului. Probabil că acest concept care stă la baza organizării Expoziției este unul dintre lucrurile care face ca publicul să fie interesat de ceea ce se întâmplă, în fiecare an, în una dintre sălile Muzeului Țăranului. Cu alte cuvinte,Expoziția de primăvară a reușit, deja, să intre în conștiința publică, fiind un moment așteptat, la fiecare sfârșit de februarie. Nici această expoziție, așa cum s-a întâmplat și cu cele trecute, nu își propune să tragă concluzii, să ofere bilanțuri; dar propune publicului o privire atentă asupra momentului actual din artele vizuale din România.
Să ne bucurăm, așadar, de ceea ce vedem acum și să așteptăm, cu încredere, ediția viitoare!

cu Zuzu Caratanase...


foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean
foto  Lucian Muntean

v

No comments: